Noua etichetă energetică actuală pentru electrocasnice

Noua etichetă energetică pentru electrocasnice

Dezvoltarea tehnologică din ultimii ani a dus la mai multe produse care poartă etichete cu o valoare A+ sau mai bună. În consecință, eticheta nu și-a îndeplinit funcția inițială de a ajuta la luarea deciziilor de achiziționare la fel de bine ca înainte. S-au schimbat și alte condiții de bază, cum ar fi comportamentul utilizatorului. De aceea este timpul să adaptăm eticheta energetică existentă. Primele electrocasnice care vor avea noua etichetă vor fi mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat rufe cu uscător, mașinile de spălat vase, aparatele frigorifice și vitrinele frigorifice de vinuri. De la 1 martie 2021, aceste aparate trebuie să prezinte noua etichetă la vânzarea în magazine, online etc. Pe măsură ce noua etichetă trebuie adăugată aparatelor înainte de această dată, am dori să vă oferim deja câteva informații despre viitoarea etichetă energetică.

Cea mai semnificativă schimbare la noile Etichete energetice este eliminarea claselor plus de eficiență energetică, de exemplu A+++. În viitor, clasificarea se va face de la A la G. De asemenea, se vor folosi noi metode pentru măsurarea consumului de energie și pentru determinarea clasei etichetei. În plus, vei putea să extragi informații suplimentare despre produs în mod direct prin intermediul unui cod QR afișat pe eticheta energetică. Codul QR te redirecționează către o bază de date administrată de UE din 01.03.2021. Aici poți vizualiza și descărca fișele tehnice pentru toate aparatele care necesită noua etichetă energetică. Accesul la baza de date se poate face și prin Internet.

Maşini de spălat rufe
Noua etichetă energetică pentru mașinile de spălat rufe

Una dintre schimbările majore ale etichetei energetice pentru mașinile de spălat rufe este modificarea programului de testare la care se referă toate valorile etichetelor. De exemplu, consumul de energie va fi bazat pe 100 de cicluri de spălare. Noul program „Eco 40-60” este adecvat pentru curățarea țesăturilor murdare obișnuite din bumbac, pânză sau fibre mixte care pot fi spălate la 40°C sau 60°C, pe baza simbolului de îngrijire. Țesăturile indicate pot fi combinate în acest ciclu de spălare. Programul „Eco 40-60” este cel mai eficient program din combinația „consum de energie și apă”.

Legendă:

1 Cod QR
2 Clasa de eficiență energetică**
3 Consum ponderat de energie** în kWh/100 cicluri de funcționare (în programul Eco 40-60)
4 Capacitate de încărcare maximă
5 Durata programului „Eco 40-60”
6 Consum ponderat de apă** în litri/ciclu de funcționare (în programul Eco 40-60)
7 Clasa de eficiență la centrifugare**
8 Nivel de zgomot în timpul ciclului de centrifugare exprimat în dB(A) re 1 PW și clasa de zgomot**

* Eco 40-60 Pentru a obține eficiență energetică optimă, acest program are o temperatură optimă de spălare definită. Această temperatură nu poate fi schimbată de către client. Temperatura reală de spălare este specificată în manualul de utilizare și poate devia de la temperatura de spălare selectată din motive de economisire a energiei, în funcție de încărcare. Performanța de spălare respectă cerințele legale.
** Valorile se aplică la încărcări pe sfert, pe jumătate sau totale.

Mașini de spălat rufe cu uscător
Noua etichetă energetică pentru mașinile de spălat rufe cu uscător

Eticheta energetică actuală pentru mașinile de spălat rufe cu uscător nu a fost revizuită de când a fost prezentată inițial, în 1996, motiv pentru care încă arată scara inițiala de la A la G. Deoarece mașinile de spălat rufe cu uscător sunt utilizate mai frecvent doar pentru spălare, eticheta este separată în două părți. Partea stângă a etichetei specifică valorile ciclului de funcționare complet „spălare și uscare”. Partea dreaptă a etichetei afișează doar valorile pentru ciclul de spălare. Valorile care vor fi specificate pe această etichetă doar pentru ciclul de spălare reflectă modificările informaților obligatorii pentru noua etichetă a mașinilor de spălat rufe.

Legendă:

1 Cod QR
2 Clasa de eficiență energetică* (ciclu de funcționare complet)
3 Clasa de eficiență energetică* (ciclu de spălare)
4 Consum ponderat de energie* în kWh/100 cicluri (ciclu de funcționare complet**)
5 Consum ponderat de energie* în kWh/100 cicluri (ciclu de spălare)
6 Capacitate de încărcare maximă (ciclu de funcționare complet**)
7 Capacitate de încărcare maximă (ciclu de spălare)
8 Consum ponderat de apă* în litri/ciclu de funcționare (ciclu de funcționare complet**)
9 Consum ponderat de apă* în litri/ciclu de funcționare (ciclu de spălare)
10 Durata programului (ciclu de funcționare complet)
11 Durata programului „Eco 40-60”
12 Clasa de eficiență la centrifugare*
13 Nivel de zgomot în timpul ciclului de centrifugare exprimat în dB(A) re 1 PW și clasa de zgomot

* Valorile se aplică la spălarea unei încărcări pe sfert, pe jumătate sau totale. În timpul spălării și uscării a jumătate de încărcare sau a unei încărcări complete.
** Spălare și uscare

Mașini de spălat vase
Noua etichetă energetică pentru mașini de spălat vase

Clasa de eficiență electrică pentru mașinile de spălat vase continuă să se bazeze pe programul „Eco”. Cu toate acestea, standardul de testare a fost schimbat. De exemplu, se vor folosi căni, oale și ustensile de plastic pentru a determina performanțele de curățare și uscare pentru a reflecta mai bine comportamentul efectiv în timpul utilizării. Un element nou este specificarea duratei programului Eco. Acest program este ecologic, ideal pentru vase murdare obișnuite și este cel mai eficient program din combinația „consum de energie și apă”. Ca și în cazul mașinilor de spălat rufe și al mașinilor de spălat rufe cu uscător, consumul de energie va fi bazat pe 100 de cicluri de spălare.

Legendă:

1 Cod QR
2 Clasa de eficiență energetică
3 Consum de energie în kWh/100 de cicluri de funcționare (în programul Eco)
4 Număr standard de tacâmuri normale pentru programul Eco
5 Consum de apă în litri/ciclu de funcționare (în programul Eco)
6 Durata programului „Eco”
7 Nivel de zgomot exprimat în dB(A) re 1 PW și clasa de zgomot

Frigidere și congelatoare
Noua etichetă energetică pentru frigidere și congelatoare

Procesul de determinare a clasei energetice este acum mai cuprinzător. Ia în calcul tipul aparatului, principiul de funcționare, temperatura camerei și numărul și dimensiunile compartimentelor de depozitare. Restul elementelor de pe noua etichetă energetică rămân practic aceleași. Consumul de energie continuă să fie specificat în kWh drept consum anual („annum”). Eticheta oferă, de asemenea, informații despre volumul total al tuturor compartimentelor frigiderului și congelatorului, dacă este cazul, și despre zgomot și clasa de zgomot.

Legendă:

1 Cod QR
2 Clasa de eficiență energetică
3 Consum de energie în kWh/an (măsurat în noile condiții standard)
4 Volumul total al tuturor compartimentelor congelatorului
5 Volumul total al tuturor compartimentelor frigiderului
6 Nivel de zgomot exprimat în dB(A) re 1 PW și clasa de zgomot

Vitrine frigorifice de vinuri
Noua etichetă energetică pentru vitrinele frigorifice de vinuri

Ca și în cazul celorlalte etichete, scara claselor de eficiență energetică se schimbă și pentru eticheta vitrinelor frigorifice de vinuri. Mai mult, prezintă de asemenea și un cod QR și clasele de emisii de zgomot. Ca și mai înainte, încă sunt afișate consumul anual de energie și numărul de sticle standard de vin care pot fi depozitate.

Legendă:

1 Cod QR
2 Clasa de eficiență energetică
3 Consum de energie în kWh/an (măsurat în noile condiții standard)
4 Numărul de sticle standard de vin care pot fi depozitate
5 Nivel de zgomot exprimat în dB(A) re 1 PW și clasa de zgomot

MyBosch

Înregistrează-te gratuit și bucură-te de o mulțime de avantaje!

Serviciile noastre

Servicii remarcabile - înainte și după achiziție.

De ce Bosch

Descoperă calitatea, perfecțiunea și fiabilitatea.

Găsește un distribuitor

Găsește distribuitori în apropiere!